Internet & Veiligheid

Deze informatie is van toepassing op de volgende abonnementen: Tele2 Easy, Tele2 Easy Vast, Tele2 Easy Flexibel, Tele2 Comfort, Tele2 Comfort Plus, Tele2 Comfort Flexibel, Tele2 Comfort Vast.

Tele2 informeert u graag hoe u internet en email veilig kunt gebruiken. Daarom kunt u op deze pagina diverse artikelen lezen over de gevaren van het Internet en email. Tele2 geeft u ook advies in wat u kunt doen om deze gevaren te beperken.

Samenvattend, maar zeker niet uitsluitend, geeft Tele2 u vier tips:

 1. Gebruik een up-to-date anti-virusprogramma en firewall.
 2. Maak alleen gebruik van officiële (betaalde) software.
 3. Wees voorzichtig met het verstrekken van uw persoonlijke gegevens (via email, bij software en op internet).
 4. Beveilig uw draadloze netwerk door middel van WPA-versleuteling.

Onderwerpen:

Wanneer u een draadloos modem heeft (of een draadloze router) dan kunt u eenvoudig zonder bekabeling met uw computer het internet op via een draadloos netwerk. Wanneer u dit draadloze netwerk niet versleuteld met een beveiliging, is het voor onbevoegden mogelijk om misbruik van het netwerk te maken.
Omdat een draadloos signaal via de ether wordt verstuurd kan iedereen (die in de buurt is) het signaal opvangen en gebruiken. Een kwaadwillende kan daardoor toegang tot uw persoonlijke gegevens krijgen (zoals uw wachtwoorden, creditcardgegevens en documenten). Daarnaast kan een kwaadwillende uw netwerk misbruiken voor illegale acties (bijvoorbeeld: spam via uw computer versturen).
 • Versleutel het draadloze verkeer via de WPA-versleuteltechniek. U kunt de versleuteling instellen via de software van de draadloze ontvanger. Dit vindt u onder de naam WPA (Wi-Fi Protected Access). Meestal moet u zowel in de software van het modem als ook in de software van de computer(s) één of meerdere codes moet invoeren.
 • Geef uw draadloze netwerk een zelf verzonnen naam. Deze mogelijkheid vindt u in de software van de draadloze ontvanger.
 • Maak uw draadloze netwerk "onzichtbaar". Dit is een optie die u kunt vinden in de software van de draadloze ontvanger.
Tele2 heeft bij diverse acties een draadloze router verstrekt. Voor meer informatie over de beveiliging van deze router, kunt u hier een handleiding downloaden. Heeft u een andere draadloze modem of router, kijk dan op de website van de producent.
Bij identiteitskaping worden uw persoonlijke gegevens in digitale vorm gestolen en misbruikt. Deze persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld: de gebruikersnaam en het wachtwoord die bij uw emailaccount horen) worden van uw computer gehaald of van een computer van iemand aan wie u - in vertrouwen - uw gegevens gaf.
Het grote risico van identiteitskaping is dat andere mensen uw gegevens in handen krijgen, waarmee zij zich voordoen als u. Zo kan bijvoorbeeld uw DigID informatie worden misbruikt of worden er bestellingen bij webshops gedaan op uw naam en/of rekening.
 • Reageer nooit op verzoeken per email, op een website of via de telefoon waarin men u naar uw persoonlijke gegevens vraagt (bijvoorbeeld gebruikersnaam en wachtwoord van uw email).
 • Het is verstandig om een virusscanner en firewall op uw computer te installeren en deze up-to-date te houden.
Tele2 probeert u zo goed mogelijk te informeren over de gevaren van identiteitskaping. De grootste verantwoordelijkheid ligt echter bij uzelf: Persoonlijke gegevens dient u nooit door te geven aan onbekenden, ook niet via email en internet.
Op internet kunt u veel nuttige en bruikbare informatie vinden. Soms kunt u echter geconfronteerd worden met zaken die u liever niet gezien had: pornografisch, racistisch en ander schokkend materiaal. Zeker voor kleine kinderen is dit zeer vervelend. Naast ongewenste pagina's heeft u vast wel eens last gehad van pop-up schermen tijdens het surfen.
Ongewenste popup-schermen kunnen u verleiden om op bepaalde links te klikken waardoor u onbedoeld een virus of spyware op uw computer installeert. Daarnaast kunnen ongewenste websites u verleiden tot het achterlaten van uw persoonlijke gegevens. Misbruik van deze gegevens leidt tot identiteitskaping. Uw privacy is dus in het geding!
Helemaal voorkomen dat u bepaalde sites ziet, is moeilijk. Tele2 geeft u de volgende adviezen:
 • Klik niet zondermeer op alles wat beweegt en er aantrekkelijk uitziet.
 • Ga voorzichtig om met uw persoonlijke gegevens. Kijk dus goed of u zich op de juiste website bevindt.
 • Vraag u af of u bepaalde gegevens wel wilt prijsgeven.
 • Zorg dat uw computer goed beveiligd is.
 • In uw firewall kunt u websites blokkeren en er zijn contentfilters.
 • Heeft u een kind dat nog klein is? Probeer dan zoveel mogelijk mee te kijken. Er is tevens een kindvriendelijke browser op de markt, deze kunt u vinden op http://www.mybee.nl.
 • Windows Vista is uitgerust met een contentfilter die u kunt gebruiken: http://www.microsoft.com/belux/nl/protect/products/family/vista.mspx http://www.microsoft.com/belux/nl/protect/products/family/onecarefamilysafety.mspx
 • Tenslotte: wees er alert op dat niet iedereen op het internet het goed met u voor heeft!
Technisch is het onmogelijk dat Tele2 over uw schouder meekijkt en uw surfgedrag bepaald. Daarnaast is dit vanuit privacy overwegingen ook onwenselijk.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij wordt geprobeerd persoonlijke informatie te verkrijgen, om daar vervolgens misbruik van te maken. Phishing vindt veelal plaats door het versturen van emails of het verwijzen naar websites die erg lijken op betrouwbare websites. Doordat de indruk wordt gewekt dat het om iets bekends en vertrouwds gaat, bent u er mogelijk van overtuigd om de gevraagde informatie in te vullen of toe te sturen. Deze informatie wordt dan door criminelen gebruikt om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld uw creditcard, bankrekening of mailbox.
Misbruik van uw gegevens is buitengewoon vervelend. Het kan immers voorkomen dat uw bankrekening wordt leeggehaald of dat er een flink bedrag van uw creditcard wordt afgeschreven.
 • Reageer nooit op verzoeken per mail, op een website of via de telefoon waarin men u naar uw persoonlijke gegevens vraagt (bijvoorbeeld gebruikersnaam en wachtwoord van uw email).
 • Verder is het verstandig om een virusscanner en firewall op uw computer te installeren en deze up-to-date te houden. Er is voldoende beveiligingsoftware beschikbaar, zoals Norton Internet Security 2009, F-Secure Internet Security 2009 en Kaspersky Internet Security 2009.
Alleen als u contact opneemt met Tele2 (en niet andersom), kunnen wij u vragen om bepaalde informatie telefonisch aan ons door te geven. Dit vraagt Tele2 alleen ter verificatie.
Spam zijn ongewenste digitale berichten via email, instant-messaging, websites of pop-ups. Het zijn berichten die ongevraagd worden verstuurd aan een grote groep geadresseerden.
Ongeveer 90% van alle verstuurde email in 2008 was spam. Dat betekent dat een erg groot gedeelte van de capaciteit die internet providers inzetten, wordt misbruikt om spam te verspreiden. Hiermee raakt ook uw mailbox overladen als u er niet wat aan doet.
 • Geef niet zomaar aan iedereen uw e-mailadres.
 • Tele2 biedt spamfilters aan op uw mailbox (als u email-adres eindigt op @alice.nl).
 • U kunt ook zelf software kopen en installeren op uw pc, die uw email en bezochte websites scannen op spam. Meestal zit die software in de beschikbare anti-virusprogramma's.
Wij bieden klanten met een email-adres eindigend op @alice.nl een spamfilter aan op de mailbox. Hierdoor wordt een erg groot gedeelte van de aan onze klanten gerichte spam afgevangen alvorens deze de mailbox bereikt.
Spyware is een verzamelnaam voor verschillende computerprogramma's die allerlei informatie verzamelen over u . Deze gegevens worden doorgestuurd naar kwaadwillenden. Spyware draait op uw computer zonder dat u het merkt.
Het Spyware programma kan het functioneren van de computer negatief beïnvloeden. Ook kunnen reclameboodschappen zichtbaar worden tijdens het internetten die u anders niet zou krijgen.
 • Ben bedachtzaam met het downloaden en installeren van software en lees de kleine letters. Met name bij gratis software.
 • Veel moderne antivirus/firewall software (beveiligingssoftware zoals Norton Internet Security, F-Secure Internet Security, Kaspersky Internet Security, Spyware Search & Destroy, Avira antivirus en Avast antivirus) kan spyware herkennen en ongedaan maken.
Tele2, als uw provider, kan hier niet veel tegen doen.
Een Trojan (Trojaans paard) is (een onderdeel van) een computerprogramma dat zich nestelt in uw computer. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software zoals ook Trojans.
Indien u een Trojan (of andere malware) op uw computer heeft, kan een kwaadwillende op afstand uw computer, randapparatuur, harde schijf en dergelijke beïnvloeden en bekijken. Uw computer kan eventueel misbruikt worden voor het versturen van spam en een doorgeefluik zijn voor andere kwaadaardige computerprogramma's.
 • Het openen van bestanden die u download van een onbekende of onduidelijke bron of die u ontvangt per email van mensen die u niet kent, is niet verstandig.
 • Zorg er voor dat uw computer voorzien is van up-to-date anti-virussoftware.
 • Zorg er voor dat uw besturingssysteem up-to-date is.
Tele2, als uw provider, kan hier niet veel tegen doen.
Een botnet is een groep computers die geïnfecteerd is door een speciaal type virus. Dit type virus installeert 'een achterdeur' op uw computer waarmee een kwaadwillende de volledige controle over uw computer kan overnemen. Deze infectie wordt ook wel 'zombie' genoemd.
In de praktijk kan uw computer al maanden een botnet hebben zonder dat u er iets van merkt. Zodra het botnet actief wordt zal uw computer waarschijnlijk een stuk trager worden. Het kan ook voorkomen dat uw internetverbinding voor langere tijd niet te gebruiken is. Tenslotte zal uw IP-adres wereldwijd worden geregistreerd als 'onbetrouwbaar' en wordt uw computer de toegang geweigerd tot veel websites.
Een up-to-date virusscanner en firewall zijn de enige mogelijkheden om uzelf te beschermen tegen infecties die uw computer deel laten uitmaken van een Botnet. Voorbeelden hiervan zijn beveiligingssoftware van F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee, Norton AntiVirus en AVG.
Tele2 controleert alle inkomende email voor het Alice-domein (@alice.nl) op virussen die uw computer kunnen besmetten. Deze virusscanner filtert echter alleen uw email en beschermt u niet tegen virussen die via programma's of websites uw computer infecteren.
Abuse afdelingDe benaming van een afdeling bij een internetprovider die zich bezighoudt met klachten over gebruikers.
BesturingssysteemEen besturingssysteem is een programma dat na het opstarten van de computer geladen wordt en de basis is waarmee u ook andere programma's kunt opstarten. Voorbeelden hiervan zijn Dos, Windows, Unix, PalmOS en Mac OS
BotEen geïnfecteerde computer die onderdeel uitmaakt van een botnet en onder controle valt van de botnet-beheerder.
BotnetEen netwerk van computers (bots) dat volledig onder de controle valt van de botnet-beheerder.
BrowserEen computerprogramma waarmee u webpagina's kunt bekijken.
ContentfilterEen computerprogramma dat de inhoud van opgevraagde websites analyseert. Aan de hand van het resultaat van die analyse wordt beslist website aan de gebruiker getoond mag worden.
DHCP-serverServer die automatisch zorgt dat de verbonden apparaten een IP-adres krijgen en online kunnen komen.
Draadloosnetwerk Netwerk op basis van een draadloos signaal.
EncryptieHet versleutelen van gegevens, waarbij alleen degene met de juiste 'sleutel' toegang kan krijgen tot de gegevens.
FirewallEen computerprogramma dat uw computer afschermt tegen ongeoorloofde toegang van een kwaadwillende.
ForumsEen internetforum is een discussieforum op internet.
MailinglistLijst met emailadressen die wordt gebruikt voor het verzenden van spam.
MailserverServer die verantwoordelijk is voor het ontvangen en versturen van e-mail.
Pop-upsEen nieuw venster in de internetbrowser dat tevoorschijn komt over de al aanwezige schermen heen.
SpamfilterSoftware die spam probeert te herkennen en markeren. Daarna volgt eventueel verwijdering in uw e-mail, nieuwsberichten of bezochte websites.
SpywareComputerprogramma dat informatie vergaart over u en uw computergebruik en dat doorstuurt naar een kwaadwillende.
SpamE-mails of bijdrages in nieuwsgroepen/forums die op grote schaal ongevraagd verstuurd worden richting gebruikers.
Trojan (Trojaans Paard)Software die zich wil verbergen op uw computer. Wanneer deze software zich op uw computer bevindt, krijgt een kwaadwillende toegang tot uw computer en persoonlijke informatie.
VirusscannerEen programma dat uw computer beschermt tegen virussen. Ook op internet zijn een aantal gratis beschikbare virusscanners die u niet op uw computer hoeft te installeren.
WPA(Wi-Fi Protected Access) is een betrouwbaar versleutelingssysteem voor een draadloos netwerk.
ZombieEen geïnfecteerde computer die deel uitmaakt van een botnet.